Izglītojam jauniešus par emocionālo veselību

Pasākumā jauniešiem ar savu pieredzes stāstu par emocionālās veselības uzlabošanu dalījās jauniete Paula un psiholoģe Inese Klote

18 February 2023 | Jaunumi

Sestdien, 18. februārī, Mentor Latvia rīkoja pasākumu jauniešiem par emocionālo veselību.

Pasākuma pirmajā daļā jauniete Paula dalījās ar savu pieredzes stāstu par pašizaugsmes ceļu no emocionālās “bedres” un ēšanas traucējumiem līdz veselīgai sevis pieņemšanai. Jauniete stāstīja ne tikai par savām negatīvajām sajūtām, ko veicināja pandēmija, kas izmainīja viņas ikdienas ieradumus un traucēja veikt ikdienas aktivitātes, bet arī sniedza ieteikumus, kas viņai palīdzēja uzlabot emocionālo veselību. Paulas ieteikumi citiem jauniešiem, kā pārvarēt negatīvās emocijas un pieņemt sevi: Kā rīkoties, kad jūties tukšs. (spied uz linka).

Otrajā daļā psiholoģe Inese Klote sniedza ieskatu trauksmes un depresijas iezīmēs, stāstīja, kā atpazīt emocionālās veselības traucējumus, kā arī dalījās ar vienkāršām tehnikām un paņēmieniem, kā var palīdzēt sev psihiskās veselības uzlabošanai. Psiholoģe ieskicēja, kādos gadījumos vērsties pēc profesionālās palīdzības un dalījās ar resursiem, kur iespējams meklēt bezmaksas palīdzību.

Pusaudžu mentālā veselība ir temats, ko īpaši izgaismoja pandēmija. Tomēr arī tagad, pēc pandēmijas šī temata nozīmīgums nemazinās. Psihologi atzīst, ka pašlaik trauksme ir aktuāla problēma, ar ko saskaras daudzi jaunieši. Panikas lēkmes un depresija skar arvien jaunākus pusaudžus un sagādā izaicinājumus ne vien pašiem jauniešiem, bet arī viņu līdzcilvēkiem.

Pusaudžu un jauniešu psihoterapijas centra mājaslapā ikviens jaunietis var atrast informāciju, kādos gadījumos nepieciešama saruna ar speciālistu un kur var meklēt palīdzību https://www.pusaudzis.lv/pusaudziem.