Sadarbībā ar Finanšu izlūkošanas dienestu izglītojam jauniešus par drošību digitālajā vidē

Oktobrī sadarbībā ar Finanšu izlūkošanas dienestu (FID) piedalāmies informatīvā kampaņā par jauniešu iesaisti finanšu noziegumos un rīcību, lai izvairītos no tiem

28 October 2022 | Jaunumi

Pēdējos gados palielinājusies finanšu noziedznieku aktivitāte digitālajā vidē, arvien vairāk krāpnieciskās darbībās iesaistot jauniešus. Jaunieši nereti nezināšanas dēļ vai vēlmes viegli un ātri nopelnīt, piekrīt iesaistīties finanšu noziegumos, visbiežāk kļūstot par tā dēvētajiem “naudas mūļiem”, piekrītot izmantot savu bankas kontu naudas pārskaitījumiem, saņemot par to atlīdzību. Tāpēc ir svarīgi izglītot jauniešus par drošību digitālajā vidē un rosināt atpazīt krāpniecisku darbību pazīmes internetā.

Sadarbībā ar FID ekspertiem rīkojām nodarbības – diskusijas “Viegla peļņa – sabojāta nākotne jeb kā jaunieši iekrīt krāpnieku lamatās” Valmieras SOS mājā un Eiropas Savienības mājā. Nodarbību laikā FID speciālisti informēja par populārākajiem krāpšanas gadījumiem un iesaistīja jauniešus diskusijā par to, kā atpazīt noziedzīgas darbības un izvairīties no tām.

Kampaņas laikā jaunieši varēja uzzināt, kā sevi pasargāt no krāpnieku lamatām un iesaistīšanās finanšu noziegumos, kas var atstāt sekas uz jaunieša turpmāko dzīvi un karjeru, kādiem brīdinājuma signāliem jāpievērš uzmanība, kas liecina par krāpnieciskām darbībām un kā brīdināt līdzcilvēkus par iespējamu krāpniecisku rīcību.

FID informatīvi izglītojošā kampaņā “Naudas li(ī)kumi” izveidoti vairāki materiāli, kas paredzēti jauniešu informēšanai un pedagogiem izmantošanai mācību procesa laikā. Kampaņas materiāli pieejami FID mājaslapā: https://www.fid.gov.lv/lv/naudas-li-i-kumi/2022.

Paldies FID un Eiropas Māja par sadarbību!