Kā labāk sagatavoties darba intervijai. Padomi jauniešiem

Darba intervija gandrīz vienmēr rada satraukumu. Tomēr, ja esi iepriekš sagatavojies, jutīsies par sevi pārliecinātāks un varēsi labāk veidot sarunu ar personāla atlases speciālistu. Ko noteikti nevajadzētu teikt, kas jāņem vērā intervijas laikā un pirms tās? Meklē mūsu ieteikumos!

21 September 2022 | Jaunumi

Iepazīsties ar uzņēmumu! Izpēti uzņēmuma mājaslapu un internetā pieejamo informāciju. Tas radīs iespaidu, ka esi ieinteresēts darba piedāvājumā un Tev ir vēlme sadarboties ar konkrēto uzņēmumu. Ļoti iespējams, ka personāla atlases speciālists uzdos kādu jautājumu par pašu uzņēmumu un, ja Tev būs ko atbildēt, radīsies lielāka pārliecība par sevi.

Apdomā motivāciju, kāpēc Tu piesakies tieši šim darbam! Protams, ka darba samaksa ir viens no galvenajiem iemesliem, kādēļ meklējam algotu darbu, tomēr paturi prātā, kāpēc tieši šis darba piedāvājums Tevi ir uzrunājis. Varbūt Tu vēlies strādāt tieši šajā uzņēmumā? Varbūt vēlies iepazīt tieši šī uzņēmuma darbības jomu un attīstīt tajā savu karjeru nākotnē?

Nesaki neko sliktu par savu bijušo darbavietu vai vadītāju pat, ja Tev ar viņu nebija labas attiecības! Ja esi jau iepriekš bijis darba attiecībās, kas neizdevās kāda iemesla dēļ, tomēr apdomā, ko vēlies teikt (ja Tev uzdos šādu jautājumu) par savu bijušo darba devēju. Negatīva attieksme pret iepriekšējo darba vietu / vadītāju rada arī iespaidu par Tevi kā potenciālo darbinieku. Pozitīva un atvērta personība vienmēr atstāj labāku iespaidu.

Apdomā, kādas ir Tavas pozitīvās īpašības! Bieži vien darba interviju laikā personāla speciālists uzdod jautājumu par kandidāta labajām un sliktajām rakstura īpašībām, lai saprastu, kā potenciālais darbinieks sevi novērtē un vai tas saskan ar uzņēmuma vērtībām. Ja spēsi sevi objektīvi novērtēt un izcelsi savas labās īpašības, radīsi pārliecinošu tēlu par sevi un, iespējams, arī labākas izredzes iegūt šo darbu.

Nekautrējies uzdot jautājumus intervijas laikā! Darba intervijas mērķis ir uzzināt par Tavu motivāciju pieteikties darbam konkrētajā uzņēmumā, kā arī par Tavu iepriekšējo darba pieredzi, tomēr arī Tu vari izmantot iespēju un uzzināt kaut ko vairāk par darba pienākumiem, darba laiku un vietu, kā arī pašu uzņēmumu. Ja uzdosi dažus jautājumus, tas var veidot draudzīgāku sarunu ar personāla atlases darbinieku un radīt iespaidu, ka tevi patiešām interesē šis darbs.

Uz interviju ierodies laicīgi! Lai neradītu sev lieku satraukumu pirms intervijas, noskaidro, kur precīzi atrodas uzņēmums vai intervijas norises vieta, ja tas nav pašā uzņēmumā. Izpēti, kādā veidā Tu visērtāk nokļūsi uz šo vietu un cik laika Tev būs nepieciešams ceļā. Ierodoties 10 minūtes pirms intervijas, varēsi noskaņoties intervijai, nesteidzīgi apdomāt jautājumus, kas Tev ir svarīgi un mazināsies satraukums.

Ja darba intervija notiek video zvanā, izvēlies klusu un labi apgaismotu telpu, kurā ir neitrāls fons. Pārbaudi savu interneta pieslēgumu un skaņas kvalitāti pirms intervijas, lai pēdējā brīdī nebūtu jārisina tehniskas problēmas. Piedomā par apģērba izvēli, jo darba intervija no mājām tomēr paliek darba intervija – tas nenozīmē, ka vari apģērbties nevīžīgi vai mājas treniņtērpā.