Atbalsta iespējas vientuļajiem vecākiem

Būt vienīgajam vecākam bērnam vai vairākiem ir milzīgs pārbaudījums. Turklāt, ja rūpes par bērniem ir tikai uz viena vecāka pleciem, tas ir dubults slogs. To mēs visi saprotam. Taču, ja vienīgajam vecākam trūkst atbalsta sistēmas, piemēram, nav tuvinieku vai draugu, kuri var palīdzēt, viņš agri vai vēlu var saskarties ar dažādām problēmam. Īpaši tas var notikt situācijās, kad bērns nonācis grūtībās.

10 December 2018 | Jaunumi

Kā meklēt situācijas risinājumu un kur saņemt atbalstu, stāsta psiholoģe Agita Alksne.

Atbalsts bērnam, kurš dzīvo viena vecāka ģimenē

Bērnu sajūtas, dzīvojot viena vecāka ģimenē, var ietekmēt dažādi faktori – iepriekšējā ģimenes un attiecību pieredze, atbalsta un pozitīvu attiecību pieejamība, bērna un vecāka temperaments. Ja ģimenē nesen piedzīvota šķiršanās, jo īpaši, ja tā notikusi sarežģīti, var būt novērojamas traumas sekas. Tas pats attiecas uz jebkuru gadījumu, kad ģimenē ir tikai viens vecāks, jo iemesli tam var būt dažādi. Liela daļa bērnu var izjust paaugstinātu stresu, nedrošību, bailes un arī dusmas, un ir nepieciešams atbalsts, lai tiktu galā ar šo pieredzi.

Izprast bērna un savas emocijas

Bērni ik dienas piedzīvo dažādas emocijas. Ir viegli pieņemt un runāt par jūtām, kad bērni jūtas priecīgi, lepni, bet ne vienmēr viegli būt klātesošiem, kad bērni ir dusmīgi vai jūtas bezcerīgi. Īpaši tad, ja ģimene ir pārmaiņu procesā vai ir kādi neizrunāti, neatbildēti, bet aktuāli jautājumi. Bērnu jūtas var būt tik intensīvas, ka mulsina gan pašu bērnu, gan vecākus. Bieži dažādas grūtības sāk izpausties tieši skolā, piemēram, skolas kavēšana, nesekmība, savstarpēji konflikti un citi faktori. Rezultātā jau iespējamās esošas grūtības sāk pastiprināties.

Arī vecākam var parādīties nogurums, bezspēcība un izmisums, risinot šīs problēmas, un viņi vairs neredz iespēju jebkādā veidā mainīt situāciju. Šādos gadīumos vecāki vēlas, lai blakus būtu kāds, kurš varētu iesaistīties un sniegt atbalstu gan viņam, gan arī bērnam.

Kā rīkoties vecākam

Ko var darīt šādā situācijā? Vispirms jāsāk ar situācijas analīzi: kas noticis, kāda bijusi bērna uzvedība? Kādus risinājumus esmu mēģinājis veikt līdz šim? Kāda bija mana reakcija, domas, jūtas uz notikušo? Kādi varētu būt iemesli bērna reakcijai? Ko viņš vēlas pateikt/sasniegt? Kādas ir bērna vajadzības? Kādi ir iespējamie risinājumi? Kur es varu meklēt palīdzību?

Un palīdzība ir jāmeklē. Tiklīdz mēs jūtam, ka galvā radies haoss, un mēs vairs neredzam izeju no šī apburtā lokā, ir jāmeklē palīdzība. Varbūt palīdzību varu meklēt skolā, aprunājoties ar atbalsta komandas speciālistiem, piemēram, sociālo pedagogu vai psihologu. Varbūt varu piezvanīt uz Uzticības tālruni un lūgt padomu, kur tālāk meklēt palīdzību, uzzināt, kādas ir manas tiesības un iespējas saņemt papildus atbalstu.

Iespējams, tas ir sociālais dienests, kurā varu vērsties pēc palīdzības un bez maksas saņemt psihosociālo palīdzību. Iespējas ir, un tās ir gana dažādas. Risinājumus var atrast vienmēr, taču galvenais noteikums ir apzināties, ka situācija ir jārisina un jālūdz palīdzība. Citādi sanāk, ka atbalsts ir vajadzīgs, bet to nesaņemu, jo neviens par manām grūtībām pat nenojauš.

Mentorprogramma jauniešiem

Biedrība Mentor Latvia īsteno mentorprogrammu, kas palīdz jauniešiem, kuriem nepieciešams papildus atbalsts. Programmas laikā jaunietis divas reizes mēnesī tiekas ar mentoru jeb pieaugušo padomdevēju un saturīgi pavada laiku. Mentors var būt jaunieša draugs un uzticības persona, kā arī papildus atbalsts vecākiem. Mentorprogrammā jaunietim ir arī iespēja piedalīties dažādās izglītojošos un radošos pasākumos, ko īsteno Mentor Latvia.

Palīdzības saņemšanas iespējas

 

 

www.iespejukarte.lv

Šī ir vieta, kur atrast atbalstu un palīdzību, ja esi nokļuvis grūtībās. Te ir apkopota informācija par pašvaldībās, valsts iestādēs un nevalstiskajās organizācijās pieejamajiem pastāvīgajiem pakalpojumiem, kā arī par iespējām, ko piedāvā Eiropas Savienība
Biedrība „Skalbes”

 

67222922, 27722292

Diennakts uzticības tālrunis

Bērnu un pusaudžu uzticības tālrunis 116111

Var zvanīt arī vecāki, darbojas visu diennakti

Jauniešu atbalsta organizācija Mentor Latvia

 

www.mentor.lv

[email protected]

Valsts policija

Valsts uzgunsdzēsības un glābšanas dienests

Neatliekamā medicīniskā palīdzība

110

112

113

Labklājības ministrija

https://www.lm.gov.lv/vecakiem

Iespēja saņemt informāciju par pabalstiem, bērnu audzināšanu, uzturlīdzekļu saņemšanu
Bāriņtiesa

http://www.barintiesuasociacija.lv/

Rīgas bāriņtiesa

Tērbatas iela 69, Rīga, LV-1001

tālr.  67037746 e-pasts: [email protected]

Sociālais dienests

(katrā novadā)

Rīgas Sociālāis dienests

Adrese: Baznīcas iela 19/23 (1.stāvs), Rīga, LV-1010,

e-pasts: [email protected]

Informatīvais tālrunis: 67105048

 

Rīgas domes Labklājības departaments Bezmaksas informatīvais tālrunis 80005055 (informācija par sociālajiem pakalpojumiem un sociālo palīdzību Rīgas pašvaldībā)
Uzturlīdzekļu garantiju fonds Uzturlīdzekļu garantiju fonda administrācija

Adrese: Pulkveža Brieža iela 15, Rīga, LV-1010

E-pasts: [email protected]

Tālrunis: 67830626

Fakss: 67830636

 

Institūciju pakalpojums sievietēm ar nepilngadīgiem bērniem, vīriešiem ar nepilngadīgiem bērniem, grūtniecēm
Ģimenes krīzes centrs „Mīlgrāvis”

Palīdzība sievietēm ar bērniem, grūtnieces

Ezera iela, 21, Rīga, LV-1034

67012515

Krīzes centrs sievietēm un bērniem ”Māras centrs”

Sievietes ar bērniem, grūtnieces

Cieceres ielā 1, Rīga, LV-1002

67609260, 67609262

Krīzes centrs “Burtnieks”

pilnas un nepilnas ģimenes ar nepilngadīgiem bērniem un grūtnieces

Burtnieku iela 37, Rīga

67202737; 27338 389

Interneta resursi
http://berniemdraudzigi.lv/

https://www.facebook.com/esamgimene/

 

Informācija vecākiem, kas bērnus audzina vieni

Informācija par bezmaksas nodarbību cikls vientuļajiem vecākiem

 Materiāls tapis sadarbībā ar Rimi Latvia kampaņā “Dalies ar iespēju augt!”.