Pasaule jaunieša acīm. Dainas un Elizabetes stāsts

19 December 2017 | Jaunumi

Dainas un Elizabetes stāsts ir īpašs, jo abas vieno patiesa interese par farmāciju. Ne tikai interese – jaunās sievietes ir izvēlējušās farmaceites profesiju un veiksmīgi virzās pa karjeras kāpnēm.

Satiekot Dainu un Elizabeti pirmajā brīdī šķiet, ka abas ir labas draudzenes jau kādu laiku. Šī draudzība uzplauka tieši mentorprogrammā. Un mums ir daudz stāstu, kas liecina – mentorprogramma spēj ietekmēt likteņus!

Grūdiens nākotnes profesijas izvēlē

Daina un Elizabete satikās 2015. gadā un joprojām izbrīvē laiku savos aizņemtajos grafikos, lai satiktos. Vaicātas, kā izdevās saglabāt draudzību visus šos gadus, atbilde ir viennozīmīga – profesija ir vienojošais faktors. Abas ir kolēģes uzņēmumā SIA “Euroaptieka Farmācija”, bet strādā dažādās aptiekās.

Daina ir pārliecināta – dzīvē viss notiek īstajā brīdī: “Mentorprogrammai pieteicos jau 2014. gadā, bet nokļuvu gaidītāju sarakstā, jo tajā brīdī mentorpāri jau bija izveidoti. Pagāja teju gads, kad mentorprogrammas pasākumā pienāca klāt Mentor Latvia vadītāja un teica, ka ir atradusi man ideālu jaunieti.

Kāpēc ideālu? Par to šajā stāstā.

Elizabetei bija 17 gadu, kad viņa spontāni pieteicās mentorprogrammai. Tolaik viņa darbojās palīdzēsim.lv jauniešu klubiņā, kur uzzināja par programmu. Meitenes sekmes skolā bija labas, bet nebija skaidrs, kāds ir viņas aicinājums un virziens, kurā doties. Jaunietei bija vairākas idejas par profesijas izvēli, piemēram, skolotāja. Tomēr mācības biologu klasē bija iemesls spert soli farmācijas jomā.

Šodien Elizabete ne mirkli nešaubās par savu izvēli un priecājas, ka mentorprogramma bijis tas grūdiens nākotnes profesijas izvēlē.

Intereses vieno

Daina un Elizabete pirmo reizi satikās Rīgas 1. medicīnas koledžas Atvērto durvju dienā. “Biju gatavojusies, ka mana jauniete būs rūpju bērns, biju gatava uz sliktāko. Tomēr izlasot Elizabetes pieteikuma anketu, mani pārņēma miers. Starp viņas interesēm ieraugot vārdu “farmācija” bija sajūta – viss būs labi!” Mentore atceras sajūtas pirms programmas uzsākšanas.

Dainas iedvesma pieteikties mentorprogrammai bija intervija žurnālā “Lilit”ar Aleksandru Čaksti, Mentor Latvia valdes locekli. Par savu motivāciju piedalīties, viņa saka: “Jutu vēlmi dalīties ar savu pieredzi un atskatoties uz laiku, kad pati biju jauniete, labu draugu ieskauta, zināju, ka ne visiem tā ir. Brīvprātīgais darbs mani interesēja jau pirms mentorprogrammas. Man vienmēr tuvas ir bijušas Skandināvijas valstis un uzzinot, ka mentorprogrammas patronese ir Zviedrijas karaliene Silvija, ne mirkli nešaubījos – jāpiesakās!”

Daina ar patīkamām atmiņam atceras savas “mentores” – skolotājas, kuras viņu iedvesmoja un iedrošināja skolas laikā un uzskata, ka ikvienam jaunietim būtu jābūt šādam mentoram.

Pēc Dainas domām būtiskākais sadarbībā ar jaunieti ir atbalsts jaunieša vērtību sistēmas izveidē, neko neuzspiežot. “Jaunieti nevajag audzināt, bet gan būt kopā ar viņu, mēģināt saprast, nodot vērtības un uzklausīt”, Daina dalās ar galvenajām atziņām, ko guvusi mentorprogrammā.

“Es no programmas gaidīju divas lietas: saprast, ko vēlos mācīties un pārliecināties par to, ka tas ir tas, ko vēlos mācīties. Programmas sākumā nebaidījos, kā būs. Biju redzējusi gan Dainas anketu, gan bildes sociālajos tīklos. Mana iekšējā sajūta bija – viss būs labi!” Elizabete atceras savus pirmos soļus mentorprogrammā.

Vaicāta, kas palīdzēja abām jaunajām sievietēm sadarboties un uzturēt attiecības šo gadu laikā, Elizabete pārliecinoši atbild: “Mūsu veiksmes atslēga jau sākotnēji bija spēja saprasties.”

Kopā sadarīts ir tik daudz – abas apmeklējušas teātri, piedalījušās Mentor Latvia pasākumos un bijušas neskaitāmās pastaigās.

Kopā profesiju pasaulē

Lai gūtu ieskatu farmācijas pasaulē, Daina uzaicināja jaunieti uz savu darbavietu – Euroaptieka Farmācija Jūrmalā. Elizabetei patika aptiekas vide, un bija skaidrs – šī profesija patiks! Mentore izkārtoja, lai jauniete pēc vidusskolas beigšanas varētu palīdzēt aptiekā un tā soli pa solītim, neatlaidīgi mācoties, Elizabete tuvojās sapnim par farmaceites profesiju.

Pašreiz Elizabete ir vecākā farmaceita mācekle. Jau nākamā gada februārī viņa būs farmaceita asistente, kas nozīmē vēl pāris gadus līdz farmaceites amatam. Atbildot uz jautājumu, kas meiteni saistījis tik nopietnā profesijā, Elizabete smaidot stāsta, ka jau bērnībā zinājusi visus zāļu nosaukumus. Vecāki vienmēr jokojuši – ir Elizabete un viņas aptieka.

“Darbs ir mana dzīve. Farmaceita profesija ir tik praktiska, ka vienmēr varu palīdzēt savējiem ar padomu, zināšanām par nepieciešamajām zālēm. Arī draugi ir teikuši, ka ir forši, ka ir kāds pazīstams farmaceits. Nesen, iepazīstoties ar puiša draugiem, bija uztraukums, kā mani pieņems, kā izveidosies komunikācija. Meitenes no puiša draugu loka, uzzinot, par ko strādaju, uzreiz sāka interesēties par zālēm, vitamīniem, kas jālieto katrā gadījumā. Farmācija satuvina,” Elizabete smaidot stāsta.

Draudzība turpinās

Dainas un Elizabetes saikne nav zudusi. Abām ir gana ir aizņemts grafiks, taču sazinās regulāri. Tā kā darbs ir vienā uzņēmumā, viņas mēdz satikties arī darba pasākumos. Ir bijis pat gadījums, ka Elizabete uzaicinājusi mentori aizstāt kādu darbinieku savā aptiekā, jo zina – Daina nekad nepievils!

“Mēs nepamanījām, kā mentorprogramma beidzās. Patiesībā mēs pat sākām vairāk satikties pēc tam, kad mūsu mentorgads jau bija noslēdzies, jo bija brīvāks laiks,” mentore stāsta par abu draudzības organisko turpinājumu.

Mentorpāra panākuma atslēga, pēc abu domām ir tas, kāda ir abu saderība – kādus cilvēkus saliek kopā. Daina topošajiem mentoriem iesaka: “Esiet atvērti un dodiet iespēju šai programmai, jaunajai draudzībai. Ieklausieties savā jaunietī! Svarīgi ir sadzirdēt otru un vienam otru papildināt.”Dainas ieskatā, protams, ne vienmēr viss izdodas un, iespējams, ir arī draudzības, kas tā arī neuzplaukst. Tomēr viņa ir pārliecināta – tu nekad nevari zināt, kamēr neesi pamēģinājis. Vai nu ir, vai nu nav!

Daina uzskata, ka tieši no mentora ir atkarīgs, vai sadarbība turpināsies – mentoram jāliek just jaunietim, ka vēlas uzturēt kontaktu arī turpmāk.

Elizabetei ir prieks, ka piedalījusies mentorprogrammā: “Šī programma bija vajadzīgais atbalsts manu sapņu piepildīšanā. Tā man palīdzēja saprast, ko vēlos darīt nākotnē, izvēlēties sirds profesiju. Un ne tikai – es ieguvu labu draugu un kolēģi!”

Dainas mērķis, uzsākot programmu, bija dalīties pieredzē un iedvesmot jaunieti. Viņai prieks, ka tas ir izdevies un pasaulē ir par vienu cilvēku vairāk, kurš ir izvēlējies savu īsto profesiju.

Pasaule jaunieša acīm

Kādēļ ir vērtīgi piedalīties mentorprogrammā, ieklausīties jauniešos un, ko no var mācīties?

“Ir svarīgi, dzirdēt, kas jauns, kas notiek jauniešu pasaulē. Lieliski, ja varam uzzināt par jauniešu pieredzi, viņu domas, sadzirdēt jauniešus, jo viņi ir mūsu nākotne. Jauniesi jāiesaista sabiedrības norisēs, jo paaudžu nomaiņa notiek visu laiku. Jaunieši ir mūsu nākamie kolēģi, mūsu sabiedrības daļa. Jāpalīdz jauniešiem atrast savu īsto ceļu! Visiem dzīvē ir posms, kad nezini, ko īsti iesākt ar savu dzīvi un lieliski, ja šajā posmā līdzās ir cilvēks, kurš var parādīt virzienu,” Daina dalās pārdomās.

Ko jaunietis iegūst mentorprogrammā?

“Mentoram noteikti ir kontakti un paziņas, – viņš spēj atvērt jaunietim pasauli, kas iepriekš bijusi sveša,” Elizabete dalās savās pārdomās par jaunieša ieguvumiem. “Mentoram kā pieaugušajam noteikti ir lielāka pieredze, kas var palīdzēt saprast neskaidrās lietas. Esot mentorprogrammā, vari saprast, ko tu gribi darīt, tev atveras jauna pasaule, kas ir iespējām pilna!”

Dainas pārliecība ir, ka svarīgākā prasme mentorprogrammā un vispār ir IEKLAUSĪŠANĀS. Tā kā jaunietis vēl tikai formējas par personību, šī prasme ir īpaši svarīga. “Jaunieti vajag uzklausīt bez pārmetumiem – vienkārši sadzirdēt! Šajā pasaulē esam tik dažādi,bet patiesībā bieži vien nedzirdam viens otru,” savos novērojumos dalās Daina.

Ceļamaize nākotnes programmas dalībniekiem

Daina iesaka topošajiem mentoriem nebaidīties, ka dalība programmā prasīs lielu ieguldījumu: “Satikties ar jaunieti vari tev ērtā laikā. Jābūt atvērtam un jāļaujas notikumiem, jo tāpat notiks tas, kam jānotiek!”

Elizabete iesaka jauniešiem nebaidīties un piedalīties – nedomāt par to, ko padomās citi un mēģināt!

—–

Interviju sagatavoja Līva Rancāne, Mentor Latvia sabiedrisko attiecību speciāliste