Mentorprogramma, kas mainījusi dzīvi

Motivācija mācīties un dzīvot labāku dzīvi – tā ir mainījusies 17 gadus vecā Artūra dzīve kopš dalības 2016. gada mentorprogrammā. Kāds mentorpāra stāsts ir ieguvis pavisam citu virzienu, jo Artūrs ir atradis jaunu ģimeni – Reini un Silvu.

12 October 2016 | Jaunumi

Šī gada 7. oktobrī mūsu mentors Reinis Ziļevs oficiāli kļuva par aizbildni Irlavas bērnu nama audzēknim Artūram. Šis ir pirmais gadījums Mentor Latvia piecu gadu darbības laikā, kad jaunietis mentorprogrammā iegūst jaunu ģimeni.

Reiņa un Artūra stāsts sākās martā – 2016. gada Tukuma mentorprogrammas atklāšanā. Vasaru Artūrs pavadīja Reiņa apsaimniekotajā viesu namā “Rezidence Kurzeme”, iepazīstot mazliet citu dzīvi un palīdzot saimniecībā. Reinis atzīst, ka šo mēnešu laikā Artūrs bija iedzīvojies ģimenē, jutās labi, nostiprinājās abu attiecības, tika iegūta uzticība un paļaušanās vienam uz otru. Arī Reiņa ģimene – sieva un meita – bija pieņēmusi jaunieti. Puisis ne tikai jauki pavadīja vasaru, bet arī labprāt palīdzēja saimniecības darbos, un kopā būšana ar Artūru kļuva par Reiņa ģimenes ikdienu.

Vasaras izskaņā Reiņa ģimene pietuvojās realitātei, jo pienāca laiks, kad Artūram bija jādodas atpakaļ uz bērnunamu. Jaunieša dzīve atkal nonāktu vecajās sliedēs. Iepriekš Artūram bija gadījies iekļūt ne tajā labākajā kompānijā, un puisis jau savos jaunajos gados bija izbaudījis dažādu atkarību nesto postu. Reinis vasaras laikā jau bija iepazinis Artūru un zināja, ka jaunietim ir nepieciešams atbalsts, kāds, kurš norādītu virzienu un arī palīdzētu tajā doties. Vasarā šis bija Reiņa uzdevums, bet nu šis laiks strauji tuvojās beigām.

Reiņa un viņa sievas sajūtas vairākas nedēļas bija līdzīgas – puisi varētu pavisam ielaist ģimenē. Sākumā par to netika runāts, bet abi zemapziņā jau apsvēra šādu ideju. Kad par to sāka runāt, Reinis un Silva bija vienisprātis – Artūrs varētu kļūt par jauno ģimenes locekli. Arī meita Elizabete pozitīvi uzņēma jaunumus un priecājās, ka nu viņai būs vecākais brālis. Pats Artūrs atzina, ka bija lolojis domu par ienākšanu Reiņa ģimenē, bet tā viņam šķita nereāla, un to atmetis. Jaunumus puisis uztvēra ļoti labi – tas bija tieši tas, ko viņš klusībā bija vēlējies.

Aizbildniecības procesā Reinis juta lielu atbalstu no bērnunama vadības puses. Artūrs saņēma iedrošinājumu, kas palīdzēja pārvarēt bailes par jauno situāciju un dzīvi, kas puisim pilnībā mainīsies.

Kad Reinim jautājām, ko viņš bija gaidījis no dalības mentorprogrammā un vai varēja iedomāties, ka tā izvērtīsies šādi, viņš nedomājot atbild, ka ir ļāvies brīvai notikumu plūsmai un neko nav plānojis. Reinis uzskata, ka, ja var kaut vienam cilvēkam parādīt citu virzienu un nedaudz izmainīt tā ikdienu, tad tas ir jādara!

Tagad Artūrs ir sācis domāt par nākotni. Puisim ir parādījusies motivācija un vēlme mācīties, kaut ko darīt, mainīt savu dzīvi. Viņš tic, ka nākotnē būs dažādas iespējas, un no viņa būs atkarīgs, kā viņš tās izmantos. Un Reinis būs viņam blakus brīžos, kad būs vajadzīgs atbalsts un padoms, draudzīgs plecs.

Dzīve ir pārsteigumu pilna, un katrs brīnums ne tikai vairo ticību labajam, bet arī liecina – brīnumi notiek, ja tiem tic!

Mentor Latvia patiesi priecājas par šo jauko stāstu un novēl Artūram un viņa jaunajai ģimenei veiksmi un saticību!

Rakstu sagatavoja Mentor Latvia sabiedrisko attiecību speciāliste Līva Rancāne.